PechaKucha Night Leiden #30

20 februari 2020 @ Gebr. de Nobel, grote zaal

PechaKucha Night Leiden #30
International PechaKucha Day

Line-up

Yaël Vinckx
Carolien Adriaansche
Tjeerd Scheffer
Willem Philipsen
Wouter Waldus
Ingrid van Assouw

-pauze-

Roggeveen|Olijerhoek
Stefan Glasbergen
Lenny Waasdorp
Benno Lokhorst
Ferry Zandvliet

Video presentaties #30

Als er een presentatie beschikbaar is, kun je op de naam van de spreker klikken om zijn/haar presentatie terug te kijken. Alle presentaties terugkijken? Dat kan hier.

Foto impressie

De foto’s van deze editie kun je hieronder bekijken of op facebook, vastgelegd door onze fotografe Eelkje Colmjon

Introductie sprekers #30


Benno Lokhorst
It’s all about Mentelity.
Bij de Mentelity Games kijken we naar de mogelijkheden van mensen, en niet naar hun beperkingen. We brengen daarom ervaren gehandicapte (pro)sporters en gehandicapte wintersporters van alle niveaus bij elkaar tijdens een wintersport event in Zwitserland.
Om dit te realiseren wordt een week voorafgaande aan de Games een zware 12 uur skiwedstrijd (Hoh Saas) in de nacht gehouden als fundraiser voor de Games met maximaal 100 teams.
Een Pechakucha die jou de spanning laat ervaren van de Hoh Saas wedstrijd en je meeneemt naar bijna 3000 meter hoogte om 0200u in de ochtend. De unieke Le Mans start en de bijzondere (lange) uren die dan volgen met indrukwekkende en spannende momenten. Ook komen er een aantal toppers voorbij die hebben deelgenomen aan de Games….
Niets is vanzelfsprekend! Come out to ride!


Yaël Vinckx
In 1975 kwam ze in Leiden wonen, in een nieuwbouwhuis aan de rand van de stad. Toen was er weinig te doen. Sinds 2003 woont ze in de binnenstad, aan een gracht, en is er altijd iets te doen. Over dat fenomeen, de verpretparkisering van de stad, maakte Yaël Vinckx samen met regisseur Alex Bordewijk de documentaire ‘I amrembrandt. Leiden in tijden van massatoerisme’, die op het afgelopen Leiden Film Festival in première ging. Is de stad om te wonen en te werken of dient zij als decor voor een toneelstuk over haar meest beroemde stadgenoot?


Lenny Waasdorp
Beeldend Kunstenaar & Machinist
Vanaf 20127 legt Lenny Waasdorp, beeldend kunstenaar, met een mobiele telefoon Nederland vast vanuit de trein. Bijzonder daarbij is de positie van waaruit ze fotografeert – achterin de trein, waardoor de kijker een adembenemend uitzicht krijgt op het Nederlandse spoorwegnet. Deze werkwijze levert duizenden foto’s op, waarvan een flinke selectie zijn weg vond naar Station to Station to Station, het fotoboek van Waasdorp dat in 2017 uitkwam. De foto’s getuigen van de eindeloosheid, eenzaamheid en rauwe romantiek van het werken op het spoor. Alvast meer weten over het boek? Check dan: https://lecturis.nl/product/station-to-station-to-station/


Ingrid van Assouw
Nabestaande van de Tripoli Crash in 2010
Zij vertelt over de lessen die zij heeft geleerd van deze ramp. Over het leven deel 1 en het leven deel 2, over veerkracht en eigen regie.


Ferry Zandvliet
“Hoe je naar de wereld kijkt heeft veel invloed op wat je ziet. Kijk je door een zwarte bril dan zul je alleen maar ellende en narigheid zien. En eerlijk is eerlijk; er is genoeg narigheid in de wereld. Ferry Zandvliet weet daar alles van. Hij stond oog in oog met de dood. Toch kijkt hij sindsdien door een roze bril naar de wereld. En wat je dan allemaal ziet….”
ferryzandvliet.com
instagram.com/ferry_zandvliet/


Willem Philipsen
Tegen de stroom in vs met de stroom mee.
Willem Philipsen (muzikant/motivational speaker) ziet elke dag als een kans om jezelf opnieuw uit te vinden. Op zijn 23e was hij hard op weg om tot de top van de Nederlandse muziekscene te gaan horen maar een herseninfarct maakte een bruut einde aan zijn succesvolle carrière als professioneel gitarist bij Postmen, Anouk en Soulvation. Een PechaKucha over terug gaan naar je oorsprong, deze herdefiniëren en gaan voor het hoogst haalbare in het leven.


Roggeveen|Olijerhoek
Absurdisten
Speciaal voor PechaKucha Night Leiden maakten de absurdisten Roggeveen|Olijerhoek een gefragmenteerde voorstelling van 20 beelden in 20 seconden. Het is maar dat je het weet.
https://www.roggeveenolijerhoek.nl/


Wouter Waldus
Onderwaterarcheoloog
Het onbekende heelal om de hoek. Er is nog zo verschrikkelijk veel te ontdekken, ook in Nederland. De bodems van het IJsselmeer, de Waddenzee en de Noordzee zijn ons ware Rijksmuseum. Toch doen we er maar heel weinig mee. Vreemd, want het zijn belangrijke verhalen, verhalen over onszelf. Het is tijd voor een nieuwe topprioriteit: archeologie onder water.


Tjeerd Scheffer
Topsportcoördinator van Leiden
Leiden is mooi. Leidenaars zijn trots op hun stad, net zoals zij trots zijn op de Leidse sporters. Bij iedere Olympische Spelen zijn Leidse topsporters aanwezig en behalen zij medailles, al decennia lang. Een PechaKucha over de Leidse Olympische Ploeg door enthousiast verteller en topsportcoördinator Tjeerd Scheffer.
DeLeidseOlympiërs.nl en topsportleiden.nl


Carolien Adriaansche
Beeldend kunstenaar
We leven in een plastic wereld, we gebruiken plastic te pas en te onpas en we betalen met plastic. Het verzamelen en vervolgens selecteren van plastic afval op vorm, kleur en maat is een wezenlijk onderdeel van mijn werkzaamheden als beeldend kunstenaar. Dat betekent dat het voor mij noodzakelijk is om een grote voorraad afval op mijn atelier te verzamelen, daarbij geholpen door familie, vrienden, collega’s en relaties. Met gemak kun je mij een afvalverwerkings bedrijf noemen.
carolienadriaansche.nl


Stefan Glasbergen
Docent onderzoeker aan de lerarenopleiding geschiedenis van de Hogeschool van Amsterdam en biograaf
Goeie Mie is de grootste vrouwelijke seriemoordenares uit de Nederlandse geschiedenis. Hoor haar verhaal in de buurt waar ze in 1839 geboren werd.
https://www.primaverapers.nl/p/goeie-mie-biografie-seriemoordenares/